
Tips og råd for en vellykket badstuopplevelse
-
FYRING
Varmen i saunaen kommer fra veden som fyres i badstuovnen. Ettersom vedkubbene tar fyr, varmes steinene sakte men sikkert opp. Etter 40 minutter har saunaen en temperatur på 60-90 grader.
Ønsker du høyere temperatur i saunaen? Åpne ovndøren, legg oppi to-tre kubber med ved og trekk ut skuffen under. Dette fører til økt gjennomtrekk i ovnen og mer fyring!
Ønsker du å opprettholde eksisterende temperatur, minimer åpningen i skuffen og ha én kubbe brennende i ovnen til en hver tid.
Tips: Prøv deg litt frem og se hva slags temperatur som passer deg og ditt besøk best! -
DAMP
En sentral del av badstuopplevelsen er dampen som kommer fra vann som helles over steinene, også kalt “löyly”. Dette øker luftfuktigheten i saunaen og gir en ekstra følelse av varme.
Det er viktig å merke at vanndamp ikke øker selve temperaturen i badstua, kun luftfuktigheten. Helles det for mye vann på steinene, blir de avkjølt. Du vil oppleve mindre damp og temperaturen i saunaen vil synke.
Tips: Hell på 1-2 sleiver med vann og vent 5-10 minutter før dette gjentas. Da sikrer man jevn temperatur ii saunaen og god löyly. Hvis du ikke hører en “hveselyd” når vann helles over steinene er det tegn på at de er for kalde. -
KULDEEKSPONERING
Å kunne avkjøle seg under badstubesøket er blitt en viktig del av dagens badsturituale. Hos oss er det ulike måter å avkjøle seg på - utedusj, sinkbadekar og den naturlige kaldkulpen (kun kaldkulp vinterstid).
Om vinteren synker temperaturen i kulpen til rundt 1-2 grader. Vend deg derfor gradvis til slik kuldeeksponering. Du vil oppleve at det blir enklere og kroppen vil tilpasse seg for hver gang den eksponeres for det kalde vannet.
Tips: Forsøk 15-20 minutters intervaller med varme etterfulgt av 20-30 sekunder med kulde. For mest effekt av kuldeeksponeringen, avslutt besøket med et kaldt bad!